Stránky

O niektorých parametroch v bolus kalkulátoroch

V predchádzajúcom príspevku sme uviedli zopár poznámok k bolus kalkulátorom: Poznámky k Bolus Wizard-u. Tu sa pokúsime vysvetliť niektoré parametre používané pri výpočtoch dávok inzulínu (bolusov). Zameriavame sa skôr na výpočty pri používaní inzulínovej pumpy nie na výpočty vo všeobecnosti.

Celková denná dávka inzulínu

Celková denná dávka inzulínu, označme ju $TDD$ [U] (z angl. total daily dose), je základným parametrom vo výpočtoch jednotlivých dávok inzulínu (v podstate bolusových aj bazálnych).

V článku [1] sa používa pojem „insulin sensitivity“ pričom sa udáva ako $0,53$ [U/kg] alebo $0,54$ [U/kg] (boli totiž dve veľké štúdie v spojených štátoch, preto dve čísla). Vzhľadom na jednotky [U/kg] a vzhľadom na kontext článku [1] ide o spotrebu inzulínu na danú telesnú hmotnosť. Spotrebu na deň. Podľa všetkého.

Berme $0,535$ [U/kg]. To znamená, že napr. 75 [kg] človek s diabetom by mal mať celodennú dávku inzulínu $0,535 \cdot 75 = 40,125$ [U]. To je realisticky priemerný človek s diabetom. Asi. Je to teda použiteľné východisko pri určovaní $TDD$.

Korekčný faktor

Korekčný faktor $CF$ [mmol/l/U] je parameter, ktorý je mierou poklesu glykémie (ktorá je zvýšená) po podaní jednej jednotky inzulínu. V publikácii [2] sa $CF$ označuje ako FIC (faktor inzulínovej citlivosti), ktorý nám hovorí o koľko mmol/l nám zníži glykémiu jedna inzulínová jednotka.

V 80. rokoch (20. storočia) bol navrhnutý vzorec (Dr. Paul Davidson, [1]) pre výpočet korekčného faktora, vzorec nazývaný aj „pravidlo 1500“ (1500 rule).
$$ CF = \frac{1500}{TDD} $$ Bolo to však v Spojených štátoch a teda toto pravidlo platí pre glykémiu meranú v jednotkách [mg/dl]. Pri jednotkách [mmol/l] je to $1500/18 = 83,34$, teda „pravidlo 83,34“:
$$ CF = \frac{83,34}{TDD} $$
Mimochodom, to číslo  $83,34$ má jednotky [mmol/l] ako už z uvedeného vyplýva pretože
$$ 83,34 = CF \cdot TDD $$ pričom $TDD$ je v [U] a $CF$ je (musí byť) v [mmol/l/U], ako sme tiež uviedli v predchádzajúcom príspevku (Poznámky k Bolus Wizard-u).

Časom boli uvedené rôzne modifikácie tohto pravidla (z rôznych dôvodov..., iný typ inzulínu, pumpa... a podobne). Zaviedli sa pravidlá 1800, 1717, 2000 prípadne 1960 [1], respektíve pri jednotkách [mmol/l] to znamená
$$\begin{align*} CF &= \frac{100}{TDD} \qquad \text{(pravidlo 100)} \\ CF &= \frac{95,389}{TDD} \\ CF &= \frac{111,1}{TDD}  \\ CF &= \frac{108,89}{TDD} \qquad \text{(pravidlo 110 ...cca)} \end{align*} $$ čo súhlasí s [2] kde $ CF = \frac{100}{TDD} $.

Sacharidový pomer

Sacharidový pomer $CR$ [g/U] je parameter, ktorý je mierou množstva glukózy, ktorá sa transportuje z krvi do buniek (citlivých na inzulín) účinkom jednej podanej jednotky inzulínu.

Aby sme použili aj iné slová, tak v publikácii [2] sa $CR$ nazýva inzulínovo-sacharidový pomer (ISP) a hovorí nám koľko sacharidov nám vykryje jedna jednotka inzulínu.

V 1994 Walsh a Roberts navrhli vzorec (pravidlo) pre výpočet sacharidového pomeru [1]:
$$CR = \frac{450}{TDD}$$ Všimnime si, že číslo $450$ má jedhotky [g] (to len tak pre zaujímavosť).

Taktiež vznikli rôzne modifikácie tohto vzorca (pravidla), konkrétne číslo 500 či 300 pre deti.

Pre úplnosť musíme tiež uviesť, že v [1] sa uvádzajú aj nasledovné vzorce pre určenie „sacharidového faktora“ čo je podľa všetkého to isté čo tu nazývame sacharidový pomer. Tie vzorce sú:
$$ \begin{align*}  CR &= \frac{2,8 \cdot BW\text{[lb]}}{TDD} \approx \frac{6,18 \cdot BW\text{[kg]}}{TDD}  \\ CR &= \frac{2,6 \cdot BW\text{[lb]}}{TDD} \approx \frac{5,74 \cdot BW\text{[kg]}}{TDD}  \end{align*} $$ kde $BW\text{[lb]}$ je telesná hmotnosť v librách a $BW\text{[kg]}$ je hmotnosť v kilogramoch. Pripomeňme, že $CR$ je v [g/U]. Potom napríklad číslo $6,18$ má rozmer [g/kg] (to len tak mimochodom). Pre 75 [kg] človeka sa prvý vzorec stáva
$$CR = \frac{463,5}{TDD}$$ čo je blízke vyššie uvedeným číslam...

Na záver ešte dodáme, že v publikácii [2] sa uvažuje
$$CR = \frac{500}{TDD}$$

IOB?

Nevenovali sme sa tzv. aktívnemu inzulínu, presnejšie $IOB$ (z ang. insulin on board), viď Poznámky k Bolus Wizard-u. Je to nad rámec tohto príspevku. Avšak krivku, podľa ktorej sa zvyčajne $IOB$ vypočítava sme komentovali skôr: Krivka aktívneho inzulínu. Snáď sa niekedy dostaneme aj k vysvetleniu, ako tá krivka vlastne vznikla.

Referencie

[1] Walsh, J.; Roberts, R. & Bailey, T. Guidelines for Insulin Dosing in Continuous Subcutaneous Insulin Infusion Using New Formulas from a Retrospective Study of Individuals with Optimal Glucose Levels Journal of Diabetes Science and Technology, 2010, 4, 1174-1181
[2] Pilková, Ľ. Vieš čo dokáže Tvoja inzulínová pumpa? o.z. diabetikinfo.sk, dostupné na: http://www.diabetikinfo.sk/vies-co-dokaze-tvoja-ip.html

6. 6. 2015